Normal_medicijnen_pillen_medicatie

(Novum) - De wraking in de zaak van de moeder die verdacht wordt van de moord op twee kinderen in Apeldoorn is donderdag door de rechtbank Gelderland afgewezen. De wrakingskamer oordeelde dat de rechtbank in Zutphen niet partijdig is door een forensisch arts niet als deskundige in de strafzaak te benoemen. De advocaat vermoedt een verband tussen de antidepressiva die zijn cliënt slikte en mogelijke angsten en agressie.

Volgens de raadsman wekte de rechtbank de schijn van vooringenomenheid door een expert niet als deskundige te erkennen. De advocaat wil dat forensisch arts Selma Eikelenboom-Schieveld haar oordeel velt over de mogelijke rol van bijwerkingen van antidepressiva. Deze medicijnen kunnen bij sommige personen angst en agressie opwekken, concludeerde de arts eerder.

De 35-jarige Aurlie V. zou op 2 oktober 2013 in haar woning in Apeldoorn haar twee kinderen van zes en acht jaar hebben gedood. De kinderen overleden aan verwondingen die met een mes waren toegebracht.

De rechter-commissaris wees in september vorig jaar al het verzoek af de arts als deskundige te benoemen. Niet gebleken is dat Eikelenboom-Schieveld specialistische kennis heeft op gebied van farmaco-genetica, aldus het oordeel destijds. De advocaat vermoedt een verband tussen de antidepressiva die zijn cliënt slikte en mogelijke angsten en agressie. In de Verenigde Staten wordt al meer onderzoek gedaan naar zogeheten Prozac-killers, vernoemd naar het middel dat de daders slikten.

Eikelenboom-Schieveld is wel door het gerechtshof in Leeuwarden tot deskundige benoemd in de zaak rond Grietje S. Moeder S. doodde in 2012 in een psychose haar zoontje door hem te wurgen. Omdat de forensisch arts niet in het landelijk register van gerechtelijke deskundigen staat ingeschreven, moet iedere rechter in elke afzonderlijke procedure een oordeel vormen of ze deskundig is, aldus het vonnis.