Normal_logo_politie_gebouw

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie bracht gisteren een werkbezoek aan KNGF Geleidehonden. Sinds 2014 werkt de Nationale Zorghonden Autoriteit samen met de politie om (oud-)politiemedewerkers met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te ondersteunen met een speciaal opgeleide buddyhond. Inmiddels zijn al tien politieagenten geholpen met een buddyhond. Naast KNGF-directeur Ellen Greve en een oud-politieman met buddyhond, maakte Bouman vandaag kennis met de trainers en de enthousiaste honden die voor deze taak worden voorbereid. Dat meldt KNGF Geleidehonden.

“Ik weet wat er speelt en wil goed voor mijn mensen zorgen”, sprak Bouman onlangs. Nu de eerste KNGF-buddyhonden bij politieagenten zijn afgeleverd, is het tijd om nader kennis te maken op het terrein van KNGF Geleidehonden. “We hebben oog voor het welzijn van onze medewerkers en oud-medewerkers. Het is goed hier te ervaren wat deze honden kunnen betekenen voor collega's met PTSS”, aldus Bouman.

Ook de directeur van KNGF Geleidehonden, Ellen Greve, is blij met het bezoek van de politie: “Het is goed dat PTSS bespreekbaar is en aandacht krijgt bij de Nationale Politie. De ervaringen van politiemensen in hun beroep kunnen zeer ingrijpend zijn en de gevolgen openbaren zich soms pas vele jaren later. De buddyhond kan zijn baas op ieder moment van de dag bijstaan en het leven met PTSS draaglijker maken.'

Dit jaar wil KNGF Geleidehonden nog eens tien honden opleiden voor mannen en vrouwen die door hun werk bij politie of defensie zijn getraumatiseerd. Angstaanvallen, nachtmerries, herbelevingen, slapeloosheid en een sociaal isolement maken het leven van deze mensen met PTSS zwaar. Een speciaal getrainde buddyhond van KNGF Geleidehonden kan een oplossing zijn. Deze hond zorgt voor rust, regelmaat en meer bewegingsvrijheid. Ook heeft de buddyhond praktische vaardigheden geleerd om zijn baas te ondersteunen. Zo kan hij de baas wekken uit nachtmerries en als buffer dienen in situaties die voor zijn baas moeilijk of beangstigend zijn. De hond zorgt voor een gevoel van veiligheid op straat.

© Nationale Zorggids