Normal_depressief

In meerdere steden van het land werken politie en GGZ samen bij het opvangen van verwarde mensen. Deze benadering werpt vruchten af. Verwarde mensen die een bedreiging vormen voor zichzelf of andere worden steeds minder vaak in een politiecel opgesloten. Dit meldt de Volkskrant. 

Door de samenwerking wordt 30 procent van de verwarde mensen inmiddels door de politie rechtstreeks naar de geestelijke gezondheidszorg gebracht. Het idee is, zo vertelt voorzitter van het LPGGz Henk van Dijk, om de aanpak landelijk in te voeren. Eerder behandelde de politie de verwarde mensen nog als gewone verdachten. Volgens Carina Stigter van GGZ-instelling Altrecht kan opsluiting in een politiecel zeer bedreigend en soms traumatiserend zijn voor psychiatrische patiënten. 
 
In de regio Utrecht werken Altrecht en de politie inmiddels samen. Als agenten vermoeden dat ze te maken hebben met een verward persoon, dan kunnen ze de crisisdienst van Altrecht bellen. Wanneer de persoon verward is en er is geen sprake van een strafbaar feit of van bedreigende agressie, dan wordt de persoon gelijk naar Altrecht gebracht.
 
Ook verwarde personen uit Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Maastricht blijven vaker uit de politiecel. Voor hen is, net als in Utrecht, direct zorg beschikbaar. De steden benaderen het probleem op hun eigen manier. Zo zijn in Den Haag bijvoorbeeld cellen op het politiebureau omgebouwd tot een zorglocatie waar GGZ-instelling Parnassia verwarde personen helpt. In Amsterdam schat een politieagent daarentegen zelf in of het gaat om een verwarde persoon. Psychiatrische patiënten worden vervolgens naar de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam gebracht door de politie. 
 
Volgens Van Dijk is een volgende stap dat GGZ-experts ingeschakeld gaan worden in de meldkamers. “Zo zou je nog eerder kunnen inschatten wat de problematiek is en welke hulpdienst moet worden ingeschakeld.”
 
De Nationale Zorggids sprak ook met LPGGz over de problemen in de GGZ. Lees het interview hier
 
© Nationale Zorggids