Normal_leger_des_heils_logo

Het Leger des Heils vult steeds meer de gaten die ontstaan door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De organisatie biedt de hulp aan mensen met complexe en gecombineerde problemen zoals verslaving, psychiatrische aandoeningen en hoge schulden. Dat meldt De Volkskrant. 

Omdat deze mensen nauwelijks een sociaal netwerk hebben, hebben zij weinig aan de participatiesamenleving. Het christelijke Leger des Heils biedt juist de hulp aan de burgers die zelf 'geen helper hebben', zoals de organisatie zelf formuleert. De zorg vanuit het Leger des Heils wordt grotendeels gefinancierd door verzekeraars, zorgkantoren en overheidssubsidies.

Volgens Harry Doef, directeur zorg en welzijn van Leger des Heils, is er een nieuwe groep hulpbehoevenden die tussen wal en schip dreigt te vallen. Dit komt door bezuinigingen in de reguliere zorg, de verschuiving van zorg in instellingen naar zorg aan huis en een verhoogd eigen risico. “Ze mijden vaak hulpverlening, hebben geen familie of kennissen op wie ze een beroep kunnen doen en weten door psychische problemen, verstandelijke beperkingen of analfabetisme de weg niet in de samenleving. Deze zeer kwetsbare groep was er altijd al, maar wordt nu zichtbaar in een veranderende samenleving, die meer zelfredzaamheid vraagt en rekent op het sociale netwerk van hulpbehoevenden”, aldus Doef.

Margot Trappenburg, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek, zegt dat het een logisch gevolg is dat kerken en religieuze instanties meer zorg gaan verlenen door de bezuinigingen. “Religieuze groepen springen in het gat dat ontstaat door een zich terugtrekkende overheid. Ik vind dat niet zo'n prettig idee omdat er stichtelijke bijbedoelingen een rol kunnen spelen. Ik wil niet suggereren dat het Leger des Heils zo te werk gaat, maar het is denkbaar dat een grotere rol van religieuze groepen een herkerstening van onze samenleving tot gevolg heeft. Daar zit ik niet op te wachten.”

© Nationale Zorggids