Normal_rss_entry-5847

(ANP) - De vermeende Utrechtse serieverkrachter Gerard T. zit in het Pieter Baan Centrum (PBC) voor zijn eigen veiligheid zo dicht mogelijk bij de bewakers. Dat zei zijn advocaat dinsdag op een pro-formazitting bij de rechtbank in Utrecht. Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van zijn cliënt.

T. zit sinds een week of twee in het PBC voor observatie. Daartegen heeft hij zich nadrukkelijk verzet, maar de rechtbank zag geen andere manier om zijn geestelijke gesteldheid te onderzoeken.

In het huis van bewaring werd T. ook al bedreigd, meldde zijn advocaat eerder. In juli 2014 werd de vermeende Utrechtse serieverkrachter opgepakt. Dat gebeurde nadat T. DNA had moeten afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. Sindsdien zit hij in voorarrest.

T.'s advocaat kwam dinsdag met een hele lijst aan onderzoekswensen, zo wil hij onder meer de aanstellingsbesluiten en certificaten inzien van de politiemensen die aan de zaak hebben gewerkt. Het Openbaar Ministerie ziet hier niets in. De rechtbank beslist woensdag over de wensen van de verdediging.

De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe.

T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte.

De zaak wordt naar verwachting in januari inhoudelijk behandeld.