Logo_download__2_

In juni 2015 deed de Inspectie Jeugdzorg onderzoek bij de residentiële voorziening Medisch Kinderhuis (MKT) Oostvoorne van Horizon Jeugdzorg en Onderwijs. De inspectie oordeelt dat de kwaliteit van de jeugdhulp bij het MKT Oostvoorne voldoende is. In het MKT worden kinderen met complexe leer- en gedragsproblemen, soms gecombineerd met psychiatrische aandoeningen, behandeld. De kinderen verblijven 24 uur per dag in de instelling. Er worden in zes open behandelgroepen kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar begeleid. Dit meldt de Inspectie Jeugdzorg. 

Het MKT Oostvoorne scoort voldoendes op veertien van de achttien criteria. Zo is het leefklimaat passend bij de kinderen en behartigt de instelling de gemeenschappelijke belangen van kinderen en hun ouders. De kwaliteit van de jeugdhulp bij het MKT dient echter op alle criteria voldoende te zijn. Vier van de in totaal achttien criteria zijn onvoldoende, waaronder twee op het thema ‘veiligheid’.

De inspectie is van oordeel dat in de verschillende plannen doelen en middelen onvoldoende concreet worden ingevuld, risicotaxaties onvoldoende systematisch worden uitgevoerd en veiligheidsrisico’s onvoldoende systematisch worden beperkt. Verder worden vrijheidsbeperkende maatregelen toegepast die zonder rechterlijke machtiging wettelijk niet zijn toegestaan in de reguliere jeugdzorg. Dit is ongewenst, te meer omdat het gaat om jonge kinderen die uit een vaak problematische omgeving komen, waarin fysiek ingrijpen soms aan de orde van de dag was. Zij zijn juist uit huis geplaatst om te leren dat problemen ook op een andere manier opgelost kunnen worden. Medewerkers zijn onvoldoende toegerust om dergelijke onveilige situaties te voorkomen, doordat zowel op de groep als in het gezinssysteem risico’s onvoldoende systematisch in kaart worden gebracht en in relatie worden gebracht met de te bieden hulp. Bovendien wordt de cultuuromslag die onder alle medewerkers nodig is, nog onvoldoende gesteund door scholing van medewerkers en beleid.

De inspectie verwacht dat MKT Oostvoorne binnen een half jaar voldoet aan de vier criteria die nu nog van onvoldoende kwaliteit zijn.

© Nationale Zorggids