Normal_zwanger6

Het is mogelijk dat vrouwen ook zes tot twaalf maanden na de bevalling nog te maken krijgen met een postnatale depressie. Dat concluderen onderzoekers van het Olmsted Medical Center in de Verenigde Staten, meldt het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde. 

1200 vrouwen werden op meerdere momenten binnen een jaar na de bevalling ondervraagd op basis van een gestandaardiseerde vragenlijst. Er werd nagegaan in hoeverre deze vrouwen last hebben gehad van negen depressieve symptomen. Ze werden na 1-3 maanden, 6 maanden en een jaar na de bevalling ondervraagd.

Elf procent van de vrouwen, met wie het aanvankelijk goed ging, had na zes maanden een verhoogde kans op een depressie. Een derde van hen had zelfs een sterk verhoogde kans. Van de vrouwen die na een half jaar weinig symptomen van een depressie hadden, ontwikkelde zes procent na een jaar een verhoogd risico.

In totaal kreeg veertien procent van de vrouwen depressieve symptomen, terwijl het eerst goed met hen ging. Factoren als een eerdere depressie, een laag opleidingsniveau en ongehuwd zijn kunnen de kans op een depressie vergroten. 

© Nationale Zorggids