Logo_trimbos_instituut
Studenten en hoger opgeleiden gebruiken vaker drugs en drinken meer alcohol. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en verschillende onderzoeken die naast elkaar zijn gelegd. Toch ontbreekt op de meeste HBO- en WO-instellingen structurele voorlichting en een samenhangende aanpak om het alcohol- en drugsgebruik onder studenten terug te dringen. Het Trimbos-instituut ontwikkelt in opdracht van staatssecretaris Van Rijn (VWS) een nieuwe aanpak, speciaal voor deze doelgroep. In 2016 kunnen HBO’s en universiteiten er gebruik van maken. Het model wordt ontwikkeld voor het hoger onderwijs, maar biedt ook gemeenten en instellingen voor verslavingszorg handvatten om deze doelgroep beter te begeleiden en voor te lichten. Dit meldt het Trimbos-instituut.
Het integraal preventiemodel dat voor onderwijsinstellingen wordt ontwikkeld biedt handvatten voor preventie binnen het hoger onderwijs. In het model komt onder aan de orde hoe drugspreventie tijdens de introductiedagen vormgegeven kan worden, wat studentenbegeleiders kunnen doen als zij studenten hebben die teveel blowen, welke regels er gelden voor campuscafés ten aanzien van alcoholgebruik en welke mogelijkheden er zijn voor studentenverenigingen om alcoholgebruik te beperken. 
 
Aan het nieuw te ontwikkelen model, liggen twee nieuwe rapporten ten grondslag. In het rapport ‘Alcohol-, tabaks-  en drugsgebruik door studenten. Inventarisatie van (onderzoeken naar) prevalentieschattingen onder MBO-, HBO- en WO-studenten’ worden in totaal 17 onderzoeken beschreven die gezamenlijk een inkijk bieden in het middelengebruik onder studenten. Ook worden aanbevelingen gedaan om het onderzoek naar middelengebruik onder studenten te verbeteren, zodat in de toekomst robuustere en meer betrouwbare cijfers beschikbaar zijn.
 
HBO’s, universiteiten, gemeenten en instellingen voor verslavingszorg of andere geïnteresseerden die mee willen denken over de nieuwe aanpak, kunnen contact opnemen met Lex Lemmers, llemmers@trimbos.nl.
 
© Nationale Zorggids