Normal_depressief

Patiënten die veel piekeren over negatieve gedachten hebben een grotere kans om (weer) depressief te worden. Dit blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Een vragenlijst voorspelt adequaat de kans op terugval bij een patiënt die eerder depressief is geweest. Met name ‘rumineren’, het dwangmatig piekeren over je verdriet en negatieve ervaringen, gaat samen met een grotere kans op een terugval. Een andere factor die van belang is onverschilligheid, het ontbreken van interesse in je omgeving. 

Het onderzoek heeft een vragenlijst gebruikt die meet welke gedachten men krijgt bij een verdrietige stemming. Onderzoekers van het AMC, afdeling psychiatrie, hebben vastgesteld dat deze vragenlijst terugval in depressie kan voorspellen. "Adequaat voorspellen van risico op terugval en daarop gerichter therapie instellen zou de last van depressie aanzienlijk kunnen verlichten", zegt onderzoeker Caroline Figueroa. Depressie is de tweede oorzaak van ‘global burden of disease’ en een van de redenen daarvan is dat depressie een ziekte is die vaak terugkomt. 
 
De onderzochte vragenlijst is de Leiden Index for Depression Sensitivity, een vragenlijst van 34 items. Hoe hoger de score op de lijst, hoe waarschijnlijker het is dat iemand opnieuw depressief wordt. Volgens de onderzoekers blijkt dat een verhoging van 20 punten op de score op de lijst de kans op terugval na 3,5 jaar met 10 tot 15 procent vergroot. Iemand met een hoge score (90) op deze lijst heeft een kans van rond de 75 procent op een terugval.
 
© Nationale Zorggids