Normal_kind_jongen_ogen_jong_2343

Autisme wordt niet veroorzaakt of beïnvloed door vaccinaties die kinderen tussen hun 6e en 36e levensmaand krijgen, dit stelt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De vereniging heeft een statement gepubliceerd waarin zij wederom verklaart dat de onderzoeken die dit verband aan hebben getoond frauduleus of niet betrouwbaar zijn. Dit meldt de NVA.

Andrew Wakefield, een voormalig arts, beweerde na onderzoek dat kinderen autisme krijgen of dat de ontwikkeling van autisme beïnvloed wordt door de vaccinaties die kinderen krijgen. Met name de BMR-vaccinatie zou met grote regelmaat het ontwikkelen van een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) tot gevolg hebben.
 
Deze beweringen zijn inmiddels meerdere keren op wetenschappelijk niveau weerlegd. De mythe sterft desondanks maar niet uit, zo stelt de NVA. Zij wil daarom wederom duidelijk maken dat zij zich achter het standpunt van de World Health Organisation schaart en afstand neemt van de zogenaamde relatie tussen autisme en vaccinaties. ASS, zo stelt de vereniging, net als de WHO, is het gevolg van een aangeboren afwijking in de hersenen. Tevens kan autisme het gevolg zijn van een genetische afwijking, een geboortetrauma of andere externe factoren die van invloed zijn geweest op de zwangerschap. Ook kan autisme een bijkomende complicatie zijn van andere aandoeningen en syndromen, maar dan zijn deze ook aangeboren. Autisme is, zo benadrukt de NVA, geen ziekte of iets wat op latere leeftijd kan ontstaan als gevolg van externe factoren. 
 
Uit al het wetenschappelijk onderzoek kan daarnaast met grote zekerheid gesteld worden dat ASS niet veroorzaakt wordt door vaccinaties. De NVA is dan ook een voorstander van het Rijksvaccinatieprogramma. De NVA roept iedereen op tot het stoppen van verspreiden van feitelijke onjuistheden.
 
© Nationale Zorggids