Normal_slachtoffer_hulp_verdriet_helpen

GGZ-instelling Altrecht heeft het afgelopen jaar een proefproject in de stad Utrecht gehouden. De proef richt zich op het sneller en beter helpen van verwarde mensen die zich in noodsituaties bevinden. De proef, Triage, is zo'n succes dat ook Woerden, Nieuwegein en Amersfoort beginnen met de methode. Dit meldt GGZ Nieuws. 

Altrecht wil door snelle hulp voorkomen dat GGZ-patiënten die zich in een crisissituatie bevinden in de politiecel moeten wachten op hulpverlening. Door acute psychiatrische bijstand te verlenen wil de GGZ-instelling problemen voorkomen. Afgelopen jaar heeft Altrecht bij de proef in de stad Utrecht 150 mensen die acute hulp nodig hadden, beter en sneller geholpen dan voorheen. Waar de patiënten eerder pas psychiatrische hulp in de cel van de politie kregen, kregen zij deze afgelopen jaar al eerder.
 
Wanneer er een 112-melding binnenkomt waarbij een verward iemand direct hulp nodig heeft, verzamelen agenten ter plekke informatie en schakelen zij meteen de crisisdienst van Altrecht in. Politie en hulpverleners overleggen vervolgens wat de beste aanpak is. Daarbij kan zowel de hulp op een locatie van de GGZ-instelling geboden worden of deze hulp kan in de politiecel verzorgd worden. 
 
De resultaten van de proef zijn dusdanig goed dat ook Woerden, Nieuwegein en Amersfoort de pilot gaan draaien. Momenteel is de nieuwe aanpak vooralsnog alleen tijdens kantooruren beschikbaar. Altrecht is met de gemeenten in overleg om te kijken of er mogelijkheden zijn voor 24-uurszorg. 
 
© Nationale Zorggids