Normal_pesten23423

Maandag is de landelijke Week tegen Pesten van start gegaan. Deze week staat in het teken van het tegengaan van pesten. Het thema is #Durfjijhetaan? Pesten komt niet alleen voor onder kinderen; recente onderzoeken hebben uitgewezen dat ook pesten voorkomt op de werkvloer. Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. De Inspectie SZW gaat daarom ook controleren op pesten. Dit meldt de Stichting School & Veiligheid. 

De Stichting School & Veiligheid richt zich voornamelijk op het tegengaan van pesten op scholen. Zij richten zich deze week op positieve groepsvorming in de klas. Bedoeling is dat scholen deze week én het verdere schooljaar werken aan het creëren van een positieve groepssfeer. De stichting biedt hiervoor een gratis lespakket aan dat docenten helpt om hun leerlingen te laten ontdekken wat hun kwaliteiten zijn én die van een ander. Het lespakket bestaat uit suggesties voor spellen, vragenlijsten en een handreiking voor het voeren van klassengesprekken. De #Durfjijhetaan-les is in te zetten tijdens de Week Tegen Pesten, maar kan daarnaast het gehele schooljaar gebruikt worden. 

Er worden echter veel meer activiteiten georganiseerd deze week. Zo voeren de omroepen NPO Zapp, NPO 3 en NPO 3 FM de hele week het thema pesten. De politie organiseert daarnaast een themachat over pesten op www.vraaghetdepolitie.nl. Pesten is van alle leeftijden, zo stelt Korrelatie. 

© Nationale Zorggids