Normal_jeugdzorg546

Huisartsen maken zich zorgen om de lange wachtlijsten in de jeugd-ggz. Ook zijn er zorgen over het functioneren van de wijkteams en de omgang met gevoelige informatie. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder ongeveer 1.000 huisartsen, meldt LHV. 

Uit de peiling blijkt dat 44 procent van de huisartsen aangeeft dat hun patiënten op wachtlijsten van meer dan een maand belanden wanneer ze doorverwijzen naar de jeugd-ggz. Veertien procent ziet wachtlijsten van korter dan een maand. De LHV maakt zich zorgen om het feit dat kinderen soms lang moeten wachten op de gevraagde zorg.

De LHV geeft ook aan dat het bedenkingen heeft bij de omgang van gemeenten met jeugdzorggegevens. “Wij maken ons zorgen over de manier waarop gegevens worden opgevraagd, verwerkt en door wie ze worden ingezien. Onze peiling bevestigt de geluiden die we eerder van huisartsen ontvingen. Zij maken zich zorgen over de privacy van hun jonge patiënten, vanwege de omgang met gevoelige informatie door zowel gemeenteambtenaren als zorgverleners in de wijkteams", stelt de LHV.

Een meerderheid van de huisartsen geeft aan geen vertrouwen te hebben in de wijkteams. In veel gevallen (42 procent) is er ook geen contact met de wijkteams. De LHV gaat met betrokken partijen in gesprek om de samenwerking tussen zorgverleners en gemeenten te verbeteren. 

© Nationale Zorggids