GGZ Friesland

Nynke Boonstra, opleider verpleegkundig specialist en senior onderzoeker bij GGZ Friesland, is gedurende vier jaar benoemd als lector aan NHL Hogeschool. Zij gaat invulling geven aan het lectoraat Zorg & Innovatie in de psychiatrie. Hiermee investeren beide organisaties in toegepast onderzoek. Beoogd effect is dat de praktijk en zorgopleidingen aansluiten bij belangrijke ontwikkelingen binnen de sector. Daarnaast dragen innovatieve projecten en onderzoek bij aan bewijsvoering voor het handelen van HBO professionals binnen de geestelijke gezondheidszorg. Kortom, wat werkt wel en wat niet binnen de geestelijke gezondheidszorg?

Eén van de thema’s waar het lectoraat zich op gaat richten is herstelondersteunende zorg en zelfmanagement. Het doel hiervan is een actieve deelname aan de samenleving door mensen met een psychiatrische stoornis. Hiermee draagt NHL Hogeschool bij aan een vitale regio. Nynke Boonstra: ‘Ik zie in de praktijk dat het voor patiënten vaak helemaal niet zo belangrijk is hoe een stoornis heet maar dat ze vooral last hebben van de gevolgen van de stoornis op hun functioneren. Wanneer we daar als hulpverleners beginnen, sluiten we veel meer aan bij de behoefte van de patiënten en zal naar mijn verwachting de behandeling ook sneller en effectief zijn.’
 
Bevorderen van zelfmanagement en herstelondersteunende zorg
Patiënten krijgen in Nederland veelal behandeling vanuit zorgprogramma's waarbij de stoornis leidend is. Daardoor richt psychiatrisch en psychologisch onderzoek zich ook vooral op de stoornis en op symptoombestrijding. Hoe patiënten in hun eigen dagelijks leven functioneren komt dan op de tweede plaats. Echter, dit is over het algemeen juist het belangrijkste aspect dat ze willen herstellen. Het lectoraat gaat zich daarom richten op het (door)ontwikkelen van meetinstrumenten en behandelingen die beogen patiënten meer regie te geven in de behandeling. Daarbij staat voorop hoe succesvol iemand weer kan functioneren in zijn of haar dagelijks leven. 
 
In het voorjaar van 2016 wordt Nynke Boonstra officieel geïnstalleerd als lector Zorg & Innovatie in de psychiatrie.
 
© Nationale Zorggids