Normal_images

Gemeenten kunnen miljoenen euro’s besparen op de zorg en tegelijkertijd het leven voor mensen met autisme sterk verbeteren. Dat stelt de werkgroep ‘Vanuit autisme bekeken’. De voorgestelde aanpak bestaat uit oplossingen op het gebied van begeleiding, diagnose, onderwijs, werk, zorg en sport. Het hoofddoel is het verhogen van het levensgeluk voor mensen met autisme. Dat meldt De Telegraaf.

De werkgroep stelt dat een gemeente met 100.000 inwoners zes miljoen euro kunnen besparen en zo’n 600 inwoners met autisme weer actief deelgenoot van de gemeenschap kunnen laten zijn. Wat de gemeenten hiervoor moeten doen is de lijst aanbevelingen opvolgen die staan in het plan ‘levensbrede aanpak van autisme’. De werkgroep heeft berekend dat elke euro die een gemeente investeert in de voorgestelde ‘levensbrede aanpak’ bij autisme er vier opbrengt.
 
In Nederland zijn naar schatting 190.000 mensen met een vorm van autisme. Een snelle diagnose is noodzakelijk om tijdige en passende hulp te bieden. Voor mensen met autisme is het zelfstandig leren, werken, wonen en meedoen in de samenleving soms (heel) moeilijk. De werkgroep Vanuit autisme bekeken zet zich in voor bewustwording over autisme en het belang van maatwerk. 
 
© Nationale Zorggids