Logo_depr
Mensen die lijden aan chronische depressie krijgen niet altijd de juiste zorg van de juiste hulpverlener. In veel gevallen zouden zij vanuit de basis GGZ moeten worden doorverwezen naar een gespecialiseerde zorgverlener, maar dit gebeurt veelal niet. Hiervoor wordt een zorgstandaard samengesteld, zo schrijft Mijn Gezondheidsgids. 
Deskundigen op het gebied van depressie, patiënten en medewerkers van het Trimbos-instituut werken samen aan de zorgstandaard 'Depressie en dysthymie'. Hierin staan afspraken over samenwerken, afstemmen van behandelingen tussen de verschillende zorgafdelingen, en aanbevelingen voor goede zorg. Hoewel iedere patiënt zorg op maat nodig heeft, hebben hulpverleners zo een leidraad; hierdoor wordt de hulp voor mensen met een chronische depressie in heel Nederland gelijkgetrokken met betrekking tot preventie, behandeling en nazorg.
 
Momenteel krijgen veel patiënten met een chronische depressie zorg vanuit de basis GGZ. Dit komt onder andere doordat patiënten trouw blijven aan hun eerste hulpverlener. Ook is gespecialiseerde psychische hulp een stuk duurder dan een consult bij de huisartspraktijk. Daarnaast bestaan er wachtlijsten voor gespecialiseerde psychische zorg.
 
Eind 2016 zal de zorgstandaard 'Depressie en dysthymie' gereed zijn.
 
© Nationale Zorggids