Normal_acupunctuur1

Een onderzoekster van de Radboud Universiteit concludeerde onlangs dat acupunctuur een positief effect heeft op de slaap en daardoor ook op de stemming bij een chronische depressie. De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft in een brief aan de rector magnificus van de Nijmeegse universiteit echter laten weten dat het onderzoek zo lek als een mandje is. Dat meldt de Volkskrant. 

Psychologe Peggy Bosch hoopt op 26 november te promoveren op haar onderzoek naar de effecten van acupunctuur op depressie, schizofrenie en slaapproblemen. De VtdK vindt het een slechte en overbodige studie. “Omdat er al bakken aan bewijs is dat acupunctuur nooit meer doet dan een placebo”, zegt secretaris Frits van Dam.

De methodologie van Bosch zou ver onder de maat zijn. Er zou gedurende het onderzoek te veel proefpersonen zijn uitgevallen om een gedegen conclusie te kunnen trekken. Daarnaast zou de promovenda het overzicht van bestaande studies naar acupunctuur bij psychische aandoeningen onjuist hebben weergeven. Ze concludeert volgens hoogleraar van de VU Pim Cuijpers onterecht dat acupunctuur de levenskwaliteit verhoogt van mensen met een depressie en in mindere mate schizofrenie. Ze heeft het goede en slechte onderzoek bij elkaar opgeteld. “Een beginnersfout", zegt Cuijpers. “Als je niet naar kwaliteit kijkt, kun je geen conclusies trekken.”

Ton Coenen, de promotor van Bosch, geeft toe dat de onderzoekerspopulaties klein zijn. Hij geeft aan dat het lastig is om mensen te vinden die aan dergelijk onderzoek willen meedoen. De kritiek op het literatuuroverzicht vindt hij opgeblazen.

© Nationale Zorggids