Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

Mensen met een bipolaire stoornis hebben vaker een afgeronde universitaire opleiding dan mensen zonder een bipolaire stoornis, terwijl zij gemiddeld een lager IQ hebben. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Annabel Vreeker. Dit meldt de Universiteit Utrecht.

De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de symptomen zich pas op latere leeftijd beginnen te openbaren. Voordat de klachten begonnen, presteerden mensen met een bipolaire stoornis beter dan gemiddeld.  Dit is ook conform eerdere studies waarin een verband wordt gelegd tussen een hoog IQ en een verhoogde kans op het krijgen van een bipolaire stoornis. Pas na de openbaring van de ziekte dalen ook de cognitieve functies. 
 
Uit het onderzoek van Vreeker blijkt ook dat broers en zussen van mensen met een bipolaire stoornis even vaak een afgeronde universitaire opleiding hebben dan broers en zussen van de controlegroep. Dit ondersteunt de mogelijkheid dat het universitaire niveau samenhangt met de mensen zelf en niet met de genetische gevoeligheid.
 
Dit alles is in tegenstelling tot mensen met schizofrenie, waarbij zowel het IQ als het opleidingsniveau lager liggen dan gemiddeld.
 
© Nationale Zorggids