Normal_pillen_fluoxetine_antidepressiva

Niemand weet zeker of het voor moeder en kind veilig is om gedurende de zwangerschap antidepressiva te blijven gebruiken. In Nederland gebruikt ongeveer 2 tot 3 procent van alle zwangere vrouwen antidepressiva. Dat zijn ongeveer 4000 tot 6000 vrouwen per jaar. De Universiteit Utrecht, het Erasmus MC, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Verloskundig Consortium gaan samen onderzoeken of antidepressivagebruik schadelijk is voor moeder en kind, en of er alternatieven zijn. Dit meldt de Universiteit Utrecht.

Artsen adviseren doorgaans om antidepressiva tijdens de zwangerschap te blijven gebruiken, vooral omdat er nog geen goed onderzochte andere mogelijkheden zijn. Wel is recent bewezen dat, buiten de zwangerschap, antidepressiva veilig en langdurig kunnen worden afgebouwd in combinatie met therapie.
 
Ondanks het advies om antidepressiva door te slikken, houden zwangere vrouwen de vraag: kan het kwaad voor mij en mijn kindje, of kan het ook zonder antidepressiva? Deze vraag kan nog niet eenduidig beantwoord worden. Daarom zijn verschillende disciplines uit Utrecht, Groningen en Rotterdam een samenwerking aangegaan om de schadelijke effecten te onderzoeken van antidepressiva en depressie voor zowel moeder als kind. Dit heeft onder meer uitgemond in wereldwijd de eerste studie waarin bovenstaande vragen onderzocht worden. Vanwege het dilemma onderzoekt het team ook of afbouwen van antidepressiva, in combinatie met een training die zich richt op het voorkómen van een depressieve terugval, werkt. En wat de effecten hiervan zijn op het (ongeboren) kind.
 
Naast het leggen van een wetenschappelijke basis voor de beste behandeling voor zwangere vrouwen, heeft het onderzoeksteam nog een ander doel. Marlies Brouwer, psychologe aan de Universiteit Utrecht en een van de betrokken onderzoekers: “We hebben gemerkt dat er een taboe rust op het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Dat willen we doorbreken.” 
 
© Nationale Zorggids