Normal_depressie_ongelukkig_verdrietig

Kinderen van een ouder met een bipolaire stoornis hebben meer kans op depressieve stoornissen en hebben een verhoogd risico om zelf ook een bipolaire stoornis te ontwikkelen. Voorafgaand aan de diagnose kampen zij vaak met slaapproblemen, suïcidale gedachten en milde manische symptomen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Esther Mesman van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit meldt de Telegraaf.

In een langlopend onderzoek werden 140 kinderen van ouders met een bipolaire stoornis 12 jaar lang gevolgd. Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van deze kinderen kwetsbaar zijn voor depressieve stoornissen. 33 procent van de kinderen krijgt te maken met vaak terugkerende depressies. Daarnaast bleek dat kinderen van een ouder met een bipolaire stoornis zelf ook een verhoogde kans hadden op het ontwikkelen van een bipolaire stoornis. Dertien procent van de kinderen uit het onderzoek hadden deze stoornis.
 
Voordat de diagnose bipolaire stoornis werd gesteld, was er vaak sprake van slaapproblemen, suïcidale gedachten en milde manische symptomen. Een milde depressie gaf vaak het begin aan van een bipolaire stoornis.
 
Een bipolaire stoornis, in de volksmond vaak manisch-depressief genoemd, is een ernstige psychiatrische stoornis, die wordt gekenmerkt door het optreden van manische en depressieve episodes. Gemiddeld komt de stoornis voor bij twee procent van de algemene bevolking.
 
© Nationale Zorggids