Logo_amsterdam_logo_gemeente

Omdat de wachtlijst voor een sociale huurwoning voor psychiatrisch patiënten en vluchtelingen groeit, heeft de gemeente Amsterdam besloten om in te grijpen. Er komen namelijk 2.700 extra woningen voor deze groep 'kwetsbare mensen'. Dat meldt de Volkskrant. 

De psychiatrisch patiënten en vluchtelingen moeten binnen drie jaar een dak boven hun hoofd krijgen in de nieuwe te bouwen sociale huurwoningen. Wethouder Laurens Ivens van de SP wil onder andere leegstaande kantoorgebouwen voor dit plan gebruiken. Vanaf 2018 moeten alle kwetsbare groepen binnen drie maanden een woning hebben.

De huurwoningen zijn ook bedoeld voor mensen met medische problemen, verslaafden, probleemgezinnen, mantelzorgers en slachtoffers van huiselijk geweld. Maximaal dertig procent van alle vrijgekomen sociale huurwoningen wordt toegekend aan 'urgenten'. De gemeente wil niet verder gaan omdat een normale woningzoekende ook een kans op een huis moet houden.

Onder de kwetsbare groep mensen zijn wachtlijsten ontstaan. Dit komt omdat er relatief weinig sociale huurwoningen vrijkomen, zo'n 6.000 per jaar. Ivens wil de wachtlijsten korter maken door er 900 woningen per jaar voor hen extra bij te bouwen. 

© Nationale Zorggids