Normal_vis

Mensen die regelmatig een visje eten, hebben een lagere kans op een depressie. Vis zou namelijk als een antidepressivum werken. Dat concluderen onderzoekers van het Chinese Qingdao Universiteit, meldt GGZ Nieuws. 

De wetenschappers voerden een analyse uit van 26 bestaande onderzoeken met in totaal 150.000 respondenten. Uit de resultaten bleek dat mannen die veel vis eten twintig procent minder kans hebben om depressief te worden. Voor visetende vrouwen is dat risico zestien procent lager.

De onderzoekers vonden geen bewijs dat het eten van vis de kans op een depressie verlaagt, maar denken wel twee verklaringen te hebben. “Het is mogelijk dat de Omega-3 vetzuren die we in vis vinden ervoor zorgen dat de structuur van onze hersenmembranen verandert”, zegt professor Dongfeng Zhang. “Een andere verklaring is dat vis de activiteit van de neurotransmitters in ons lichaam aanpast, samen met de dopamine en serotonine-niveaus. Die twee staan in nauw verband met het al dan niet ontwikkelen van een depressie.”

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health.

© Nationale Zorggids