Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Herstelgerichte zorg moet de standaard worden voor psychiatrische patiënten in de ggz. Zeven cliëntenorganisaties roepen zorgverzekeraars en zorgaanbieders op om hierin te investeren. Dit doen zij naar aanleiding van een onderzoek naar de criteria die zorgverzekeraars zouden moeten hanteren bij de inkoop van zorg voor ernstig zieke ggz-cliënten. Dit meldt Skipr.

Bij herstelgericht werken draait het om de behoeften en wensen van de patiënten. Zij kunnen zelf, op eigen tempo en met middelen die bij hen passen, aan herstel werken. Deze benadering is uitgewerkt in de methode FACT (Flexible Assertive Community Treatment). 
 
Naar de effectiviteit hiervan is onderzoek gedaan bij 14 GGZ-instellingen in zes provincies door zeven regionale teams van ervaringsdeskundige experts. Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de psychiatrische patiënten zeer tevreden was over de zorg die zij ontvingen met behulp van FACT. Ook patiënten die al ervaring hadden met een andere vorm van zorg, waren meer content met de benadering via FACT.
 
De cliëntorganisaties willen daarom dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars in een herstelgerichte benadering investeren met betrekking tot de zorg voor patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. 
 
© Nationale Zorggids