Normal_psychische_hoofdpijn_falen_verdrietig

Ggz-instelling Mondriaan in Zuid-Limburg denkt het antwoord te hebben op de vraag hoe om te gaan met de 'verwarde mens'. Sinds 1 oktober krijgen Mondriaan-patiënten die risicovol gedrag vertonen, maar waartegen geen aangifte is gedaan, dezelfde behandeling als forensische patiënten die wel in een justitieel traject zitten. Hiervoor is een nieuwe afdeling opgezet, Transforensische psychiatrie. Dit meldt Skipr. 

Patiënten op deze afdeling zijn gedwongen opgenomen. Zij vertonen pre-delict gedrag en krijgen passende zorg die normaal gesproken alleen wordt verleend aan veroordeelde patiënten. Psychiater Joost à Campo is initiatiefnemer en zegt steeds vaker situaties te zien waarbij verwarde personen overlast veroorzaken en met geweld dreigen. De behandeling die deze patiënten normaal gesproken krijgen, sluit volgens hem niet aan bij de pathologie van deze patiënten. “Het resultaat is dat zij na enige tijd zonder geslaagde behandeling weer op straat staan. Het is dan wachten tot ze een vergrijp plegen dat tot aangifte leidt”, zegt À Campo.

Op de Transforensische afdeling wordt samen met de patiënt intensief gekeken naar de oorzaak van het verstorende gedrag. Vervolgens wordt onderzocht hoe het gedrag in stand wordt gehouden en hoe het te voorkomen is. Op basis daarvan leert de patiënt diverse specifieke vaardigheden zoals agressie- en woedebeheersing. Eventueel wordt gekeken naar het medicijngebruik en wordt dat ook herzien. Verblijf op de afdeling is drie tot zes maanden, daarna wordt de reguliere behandeling hervat. Transforensische psychiatrie is gericht op een verantwoorde terugkeer in de maatschappij.

©Nationale Zorggids