Normal_pillen_medicatie_medicijnen

In 2015 kregen ruim één miljoen Nederlanders antidepressiva voorgeschreven. Toch vinden mensen die de medicijnen gebruiken dat zij slecht worden geïnformeerd over bijwerkingen en dat artsen en psychiaters bovendien veel te snel medicijnen voorschrijven. Dit blijkt uit een reportage van RTL Nieuws.

De 36-jarige Martijn uit Den Haag doet in de reportage een boekje open over zijn ervaringen rondom depressiviteit en de medicatie die hij daarvoor gebruikt. Toen hij voor het eerst met klachten naar de huisarts ging, kreeg hij direct medicijnen voorgeschreven. Over de bijwerkingen zoals suïcidale gedachten werd hem echter niets verteld. “Ik schrok me dood vlak nadat ik begon met slikken. Het was alsof ik in een hele donkere tunnel gestopt werd. Ik durfde zelfs niet meer naar de wc”, zo vertelt Martijn.

Volgens psychiater Bram Bakker is Martijn niet de enige die ontevreden is over de informatievoorziening rondom antidepressiva en de behandelmethodes. “Op het moment dat iemand medicatie geadviseerd krijgt, wordt de heftigheid ervan vaak niet besproken. Er zou veel meer voorlichting moeten komen en er moet ook beter gekeken worden of een depressie niet zonder medicijnen te behandelen is”, zo stelt psychiater Bakker.

Op dit moment is Martijn het gebruik van antidepressiva geleidelijk aan het afbouwen, wat nog erg lastig blijkt. “Het is alsof je moet afkicken.”

© Nationale Zorggids