Normal_geslaagd_afgestudeerd_slagen_diploma

Bijna driekwart van de afgestudeerde psychologen en orthopedagogen voelt zich uitgebuit op werkervaringsplekken. 73 procent voelt zich gedwongen om on(der)betaalde wep-plekken te accepteren vanwege een gebrek aan betaalde startersfuncties. Dat blijkt een enquête van het tv-programma De Monitor.

De Monitor hield deze enquête in samenwerking met de beroepsvereniging voor psychologen (NIP) en orthopedagogen (NVO). Er werd besloten tot dit onderzoek nadat De Monitor erg veel meldingen binnen kreeg van afgestudeerde psychologen en orthopedagogen over misbruik van werkervaringsplekken.

“De uitkomsten van de enquête kloppen wel met mijn eigen beeld en de studenten en afgestudeerden die ik spreek”, zegt Jeanine Baartmans, voorzitter van het Netwerk Studenten en Starters van het NVO. “Dat afgestudeerden zich uitgebuit voelen is negatief, maar verrast me niet. Logisch ook als je niet betaald wordt en vaak hetzelfde werk doet als een betaalde medewerker.”

Uit de resultaten van de enquête komt naar voren dat veertien procent van de wep'ers geen vergoeding krijgt voor de werkzaamheden. 26 procent krijgt alleen een reiskostenvergoeding. 70 procent van de respondenten zegt dat hun werkzaamheden hetzelfde zijn als die van een betaalde werknemer.

Volgens de NVO moeten de werkervaringsplekken aan strengere voorwaarden voldoen die in een overeenkomst worden vastgelegd. Het NIP vindt dat de werkervaringsplekken geen alternatief mogen zijn voor volledig betaalde plaatsen. 

© Nationale Zorggids