Normal_politie

Burgemeester Koos Wiersma van de gemeente De Marne wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek doet naar de kwaliteit van zorg bij Stichting Keroazie. Een van de cliënten is Desiree G. en zij werd dinsdag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Jesse van Wieren uit het Groningse Leens. Dat meldt RTV Noord. 

Stichting Keroazie biedt jongeren met onder meer verslavings- en psychiatrische problemen woonruimte en ambulante begeleiding. In 2013 oordeelde de inspectie al eens dat de kwaliteit van de stichting onder de maat was. “We hebben toen bij het ministerie stevig aangedrongen op een nieuwe inspectieronde”, zegt burgemeester Wiersma. “Dat heeft in 2014 geresulteerd in een rapportage die vooralsnog voldoende is.”

Jesse van Wieren werd sinds nieuwjaarsnacht vermist. Vrienden, familie, kennissen en plaatsgenoten van Van Wieren zochten dagenlang zonder succes naar de Groningse jongen. Dinsdag werd hij uiteindelijk door de politie gevonden. Zijn lichaam lag begraven in de tuin van één van de huizen van de stichting in Kloosterburen. Desiree G. werd samen met een andere verdachte opgepakt. Deze persoon wordt niet begeleid door Keroazie, maar is wel gehuisvest in een huis van de stichting.

Hoewel de inspectie in 2014 oordeelde dat de zorg vooralsnog voldoende is, is niet iedereen positief. De begeleiding zou nog niet op orde zijn en een aantal cliënten zou structureel voor overlast zorgen. Het gaat daarbij over geluidsoverlast, intimidatie en overmatig drank- en drugsgebruik. Wiersma: “Gezien het aantal recente incidenten hebben wij regelmatig contact met de politie en de stichting. Openbare orde is mijn verantwoordelijkheid, die ken ik en die voel ik. En die neem ik ook als het nodig is.”

© Nationale Zorggids