Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Er komt specifiek onderzoek naar depressiviteit onder jonge vrouwen en tieners. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei dit maandagavond toen zij in Amsterdam het allereerste Depressiegala opende. Ook wil zij dat er gericht onderzoek gedaan wordt naar hoe depressies vroeg kunnen worden gesignaleerd en daarmee beter te behandelen zijn. Dit meldt de Rijksoverheid.

Schippers maakte gisteravond bekend in totaal tien miljoen euro uit te trekken voor een wetenschapsagenda, die aansluit bij de in november door de sector zelf opgestelde en gepresenteerde ‘Agenda voor gepast gebruik en transparantie’ in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Er gaat onderzoek gedaan worden naar preventie, vroegsignalering en zorg op maat in de ggz.

Op het Depressiegala stelde Schippers dat een aanzienlijk deel van het geld specifiek besteed moet worden aan onderzoek naar depressiviteit onder de risicogroepen jonge vrouwen en tieners. Tieners krijgen soms op hun 15e al hun eerste depressie. Daarnaast wil Schippers onderzoek naar ‘personalised mental health’. Er wordt dan gekeken naar de persoonskenmerken en in hoeverre die bepalend zijn of iemand vatbaar is voor een depressie.

Een publiekscampagne moet ervoor gaan zorgen dat de signalen die op een depressie wijzen beter bekend worden. Dit moet ertoe leiden dat er in de samenleving meer begrip voor deze ziekte komt en dat naasten beter weten hoe ze moeten reageren en wat ze kunnen doen om iemand te helpen. Schippers is vol lof over de organisatoren van het Depressiegala: "Het is een belangrijk initiatief om taboes over depressiviteit te doorbreken, deze ziekte bespreekbaar te maken en geld op te halen voor meer onderzoek. De overheid zal daaraan extra bijdragen de komende jaren."

De volledige wetenschapsagenda, dat een programma wordt bij onderzoeksinstantie ZonMw, wordt naar verwachting over ongeveer een maand gepresenteerd.

© Nationale Zorggids