Normal_rijbewijs

In de regio rondom Arnhem is het voor jongeren met autisme iets makkelijker geworden om hun rijbewijs te behalen en zelfredzamer te worden. Project START helpt op verschillende manieren de jongeren bij het participeren in de samenleving, waarbij het behalen van een rijbewijs een belangrijk uitgangspunt is. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme. 

Het project in Renkum geeft onder andere voorlichting over autisme in het bedrijfsleven en onderwijs. Het behalen van het rijbewijs is daarbij een belangrijke factor, omdat de jongeren met autisme zo zelfstandig naar hun werk of opleiding kunnen reizen.

Echter blijkt het voor deze doelgroep lastig om bij reguliere rijscholen hun rijbewijs te behalen. Rij-instructeur Jacco Schlingmann ontwikkelde daarom enkele jaren geleden 'Blik op autisme'. In deze lesmethodiek richt hij zich specifiek op de manier van informatieverwerking van mensen met autisme, waardoor het voor hen makkelijker wordt rijlessen te volgen en zich voor te bereiden op het rij-examen.

Project START biedt naast voorlichting en ondersteuning bij rijlessen ook een netwerk voor de jongeren. Zij kunnen hier gebruik van maken om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van zorg en/of een uitkering. Het project ontvangt subsidie van Gemeente Renkum.

© Nationale Zorggids