Normal_depressie

Steeds meer twintigers en dertigers lijken te kampen met een depressie. Wanneer zij een bezoek brengen aan een psychiater, krijgen ze veelal de stempel depressief. Nieuwsuur onderzoekt of mensen dit label tegenwoordig te snel krijgen. Dat meldt Nieuwsuur. 

Verzekeringsarts Jim Faas denkt dat het een groot probleem is waarin de samenleving vast gaat lopen. “Zo'n etiket levert problemen op voor je latere arbeidscarrière en bijvoorbeeld voor het afsluiten van een verzekering”, zegt Faas. Psycholoog Jan Derksen voegt hieraan toe dat veel mensen die de stempel depressief krijgen, vaak niet voldoen aan de kenmerken van een echte depressie.

Echter neemt psychiater Rober Schoevers het op voor zijn beroep en collega psychiaters: “Een psychiatrische diagnose krijg je niet zomaar. Dan moet er echt iets aan de hand zijn. Dan zijn mensen echt beperkt in hun functioneren en dan moeten we die mensen behandelen en helpen."

Nieuwsuur sprak tevens met een aantal studenten. Praten over een depressie blijkt vaak nog taboe. In Rotterdam proberen studenten dit taboe te doorbreken met bijeenkomsten waarbij ze praten over de symptomen die bij een depressie horen. Studenten praten over klachten als vermoeidheid, het niet kunnen opstaan uit bed, angst en concentratieproblemen tijdens colleges. 


©Nationale Zorggids