Normal_depressief

De Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) laat naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant van vorige week weten dat huisartsen niet preventief gaan screenen op een depressie bij mensen zonder klachten. De krant schreef dat huisartsen risicogroepen zouden gaan screenen. Onder deze risicogroepen vallen onder andere mensen met chronische lichamelijke problemen, alleenstaande moeders en werklozen. Dat meldt de NHG.

Eind 2016 verschijnt de Zorgstandaard Depressie. Hierin zou worden geadviseerd om risicogroepen te screenen op een depressie. Daarmee werd de suggestie gewekt dat er een actief opsporingsprogramma komt. Dat is onterecht, zegt de NHG.

In de NHG-Standaard Depressie staat wel dat het zinvol is voor huisartsen om alert te zijn op mensen uit risicogroepen of bij een vermoeden op een depressie. Screening op depressieve symptomen bij volwassenen buiten de risicogroepen wordt in de huidige NHG-Standaard niet aanbevolen. Mede omdat niet bewezen is dat deze mensen baat hebben bij het ongevraagde hulpaanbod.

©Nationale Zorggids