Normal_zalm_vis_1

Iemand die minstens één portie vis per week eet verlaagt het risico op alzheimer. Ook het risico op andere aandoeningen die te maken hebben met dementie wordt hierdoor verlaagd, blijkt uit onderzoek van Nederlandse onderzoekster Odine van de Rest in samenwerking met een internationaal team. Dat meldt NU.nl.

Bij 286 ouderen werden de hersenen onderzocht op symptomen van alzheimer of dementie. Ouderen die minstens één keer per week vis aten hadden minder markers van deze aandoeningen in hun brein dan de ouderen die niet of nauwelijks vis aten. Markers zijn bewijzen voor de aanwezigheid van een ziekteproces in het lichaam.

Wat opviel tijdens het onderzoek was dat de link tussen het eten van vis en dementie alleen maar bij dragers van een bepaald gen aanwezig was. Dit gen leidt mogelijk tot een groter risico op de ziekte van Alzheimer en dementie. De onderzoekers doen nader onderzoek om vast te stellen of het eten van vis ook een positief effect heeft op mensen met deze genetische aanleg. 

Volgens Van de Rest, onderzoeker bij Wageningen Universiteit, is dit de eerste studie waarbij onderzoekers daadwerkelijk de hersenen van proefpersonen met markers van de ziekte van Alzheimer of dementie hebben onderzocht. “Dat geeft een objectieve kijk op de associatie met visconsumptie”, zegt Van de Rest. Het onderzoek is door een internationaal team uitgevoerd aan de Rush University Medical Center in Chicago. Ouderen uit de omgeving van Chicago werden sinds 1997 gevolgd voor dit onderzoek. Hierbij legden ze hun eetgewoonten en andere leefstijlfactoren vast.


©Nationale Zorggids