Normal_depressie__verdrietig__meisje__vrouw

Van 1 tot en met 4 mei is het #openup-week. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor de psychische problemen onder jongeren en de bereidheid om hierover te praten. 37 procent van de jongeren praat namelijk niet met anderen over zijn klachten. Dat melden NU.nl en Metro.

Ongeveer 40 procent van de jongeren tussen de 13 en 24 jaar heeft last van psychische klachten als eetproblemen, faalangst of paniekaanvallen. 80 procent van deze jongeren heeft hier langer last van dan twee maanden en ruim 30 procent van hen praat hier niet over met anderen. Ze zijn bang dat ze niet serieus genomen worden of dat ze door hun problemen anders behandeld worden.

“Hoewel sommige jongeren er tegenaan zullen lopen dat mensen hen niet begrijpen, stimuleren wij het aangaan van gesprekken met bijvoorbeeld vrienden, familie of de huisarts. Op deze manier loop je er niet alleen mee rond en kun je worden geholpen”, zegt Lidewy Hendriks van MIND, die samen met 3FM het initiatief heeft genomen tot de #openup-week. 

Door: Redactie Nationale Zorggids