Normal_obesitas_overgewicht_kinderen_dik_vet

Gemeente Roosendaal gaat overgewicht bij kinderen van vier tot twaalf jaar aanpakken met het programma 'Jongeren op Gezond Gewicht' (JOGG). Paul Rosenmöller, landelijk ambassadeur van JOGG, en wethouder jeugd Kees Jongmans gaven de aftrap van het project op basisschool De Vlindertuin in de wijk Kalsdonk. Dit meldt Dichtbij.

Binnen drie jaar zal op basisschool De Vlindertuin de huidige stijgende lijn van overgewicht bij de leerlingen moeten zijn omgezet in een daling. Op de school lijdt een op de vier kinderen aan overgewicht. Landelijk ligt het gemiddelde op een op de zeven kinderen.

De komende periode zullen de projectpartners van JOGG initiatieven starten in de wijk Kalsdonk om het gedrag van kinderen en hun ouders positief te beïnvloeden. De activiteiten zijn onder meer gericht op het bevorderen van beweging, vaker kraanwater drinken, elke ochtend ontbijten, meer groente en fruit eten en een gezonder aanbod in de school- en sportkantines. Ook bestaande gezonde en sportieve activiteiten in de wijk worden voortgezet onder de noemer JOGG.

“De kracht van JOGG zit in de gezamenlijke lokale aanpak en het herhalen van dezelfde boodschap,” zegt ambassadeur Paul Rosenmöller. “Publieke en private partijen werken nauw samen. Gemeenten vervullen een spilfunctie en de regie op zich.” De gemeente hoopt met het JOGG-programma snel resultaat te boeken. “Maar,” zegt wethouder Jongmans, “we weten ook dat echte gedragsveranderingen tien jaar in beslag nemen.”

© Nationale Zorggids