Normal_obesitas_overgewicht_kinderen_dik_vet

Lange meisjes tussen de 5 en 14 jaar en lange jongens tussen de 5 en 15 jaar zijn veel vaker te dik in vergelijking met hun kortere leeftijdsgenoten. Vergeleken met korte kinderen in deze leeftijdsgroep komt overgewicht onder lange kinderen ongeveer vier keer vaker voor. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksorganisatie TNO.

Van de de lange kinderen tussen de 5 en 14/15 jaar oud bleek 27 procent van de meisjes te zwaar, tegenover 24 procent van de jongens. Bij korte kinderen lag dit percentage op zeven procent bij de meisjes en zes procent bij de jongens.

Uit het onderzoek blijkt verder dat dikke kinderen een veel hoger risico hebben op overgewicht op volwassen leeftijd. Dit geldt voor lange en korte kinderen. Kinderen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s. Vermoed wordt dat genen en voeding een rol spelen in de verklaring waarom lange kinderen veel vaker te dik zijn. Niet eerder is een publicatie verschenen waarbij de prevalentiecijfers voor overgewicht worden weergegeven naar lengte. Deze prevalentiecijfers, waarin wordt aangegeven hoe vaak overgewicht voorkomt, maken onderdeel uit van de landelijke groeistudies die TNO sinds 1955 regelmatig uitvoert.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Engelse Universiteit  in Loughborough en is verschenen in tijdschrift PloS One.

© Nationale Zorggids