Normal_800px-russell-silver_syndrome

Het Transitiebureau Jeugd heeft een brochure samengesteld waarin de veranderingen met de komst van de nieuwe Jeugdwet uitgelegd worden. De brochure 'Jeugd met een beperking: van AWBZ naar Jeugdwet' is in de eerste plaats bedoeld voor bestuurders en beleidsmakers van gemeenten. Maar de informatie is ook van belang voor anderen die bij de invoering van de Jeugdwet betrokken zijn. Dit meldt gehandicaptenzorgverenging VGN.

In de brochure staat informatie over kinderen en jongeren met een beperking en hun ouders die aanspraak maken op de Jeugdwet. Het gaat om een grote groep kinderen en jongeren die tot nu toe ondersteuning en zorg ontvangen vanuit de AWBZ. Deze regeling wordt in 2015 vervangen door de nieuwe Jeugdwet.

De brocuhure bespreekt in hoofdlijnen welke kinderen een beroep kunnen doen op de Jeugdwet en welke soort ondersteuning en zorg ze daarbij van de gemeente kunnen vragen. Ook de Wet Passend onderwijs wordt daarbij uitgelegd. Op dit moment is de afbakening van de nieuwe Jeugdwet nog niet helemaal rond. Het Transitiebureau wilde niet wachten met het uitbrengen van de brochure gemeenten dit jaar al uitvoeringsplannen moeten maken voor de taken die met de Participatiewet, de Jeugdwet en de nieuwe Wmo naar de gemeenten worden overgeheveld. Waar zaken nog onduidelijk zijn, wordt dit in de tekst van de brochure gemeld.

© Nationale Zorggids