Normal_stemmen_politiek_vragen_test

Voor veel kiezers is de gezondheidszorg bij de komende gemeenteraadsverkiezingen het belangrijkste onderwerp. Ook het thema werkgelegenheid spreekt meer mensen aan dan het thema veiligheid, waar vier jaar geleden nog de meeste aandacht naartoe ging. Dat meldt de Volkskrant.

Uit een onderzoek van TNS Nipo, waarvan de resultaten vandaag werden gepubliceerd, blijkt dat thuis-, jeugd- en ouderenzorg in deze verkiezingen bovenaan het lijstje staan van belangrijke onderwerpen. Volgens de onderzoekers is het bij de kiezer doorgedrongen dat gemeenten door decentralisatie meer verantwoordelijkheden hebben gekregen voor taken als ouderen- en gehandicaptenzorg.

Er is weinig vertrouwen bij de kiezer dat gemeenten deze zorgtaken goed zullen uitvoeren. Twee op de drie ondervraagden denkt niet dat het goed komt. Vooral de uitvoering van de jeugdzorg baart de kiezer zorgen: 69 procent heeft daar weinig tot geen vertrouwen in.

TNS Nipo verwacht een historisch lage opkomst bij de raadsverkiezingen op 19 maart. Van de ondervraagden zegt 42 procent dat ze zeker zullen stemmen. Verwacht wordt dat vooral de lokale politieke partijen het goed zullen doen. Het TNO voorspelt dat ruim een kwart van de stemmen naar 'lokalen' zal gaan. Voor het onderzoek werden 1310 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd.

© Nationale Zorggids