Normal_obesitas_overgewicht_kinderen_dik_vet

Het volgen van een leefstijlprogramma kan bij obese kinderen en adolescenten leiden tot een hogere kans op galstenen. Uit een studie van Anke Heida en collega's in het AMC blijkt dat het krijgen van galstenen voornamelijk gerelateerd is aan de ernst van de obesitas en de mate van gewichtsverlies. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG).

Dat afvallen een risicofactor is voor de ontwikkeling van galstenen bij volwassenen was al eerder bekend, maar of dat ook geldt voor kinderen was voor het onderzoek onbekend. De onderzoekers voerden daarom een cohortstudie uit naar obese kinderen die tussen november 2004 en april 2012 meededen aan het zes maanden durende programma van behandelcentrum Heideheuvel in Hilversum, waarin kinderen bewogen en voedingsadviezen en gedragstherapie kregen.

De kinderen waren tussen de acht en achttien jaar oud en hadden ernstig primair overgewicht. 288 bestudeerde kinderen hadden nog geen galstenen toen zij startten met de interventie. Gemiddeld vielen zij 11,9 kg af. Zeventien kinderen ontwikkelden galstenen (5,9 procent). Galstenen kwamen alleen voor bij kinderen die meer dan tien procent van hun uitgangsgewicht waren kwijtgeraakt.

Kinderen met een gewichtsverlies van meer dan 25 procent kregen het vaakst te maken met galstenen. Het uitgangsgewicht en de mate van gewichtsverlies bleken significante voorspellers van galstenen. Het ontwikkelen van galstenen kon niet worden voorspeld door geslacht, familiegeschiedenis, pilgebruik, puberteit of cholesterolwaarden.

© Nationale Zorggids