Normal_wagenziek_auto_jongen

Voor kinderen blijkt meeroken nog schadelijker dan al bekend was. Passief roken kan onomkeerbare schade toebrengen aan de aderen van kinderen, die hierdoor op latere leeftijd een verhoogd risico lopen op hartaanvallen en beroertes. Dit meldt de Telegraaf.

Uit een onderzoek onder meer dan tweeduizend 'passief rokende' kinderen van drie tot achttien jaar uit Finland en Australië is gebleken dat er grote veranderingen plaatsvinden in een hoofdader die van de hals naar het hoofd loopt. Bij kinderen waarvan beide ouders roken bleek de wand van deze ader duidelijk een stuk dikker te zijn. Deze schade is na twintig jaar nog steeds zichtbaar en vergroot het risico op hartaanvallen en beroertes op latere leeftijd.

De onderzoekers hebben nog geen verklaring voor dit verschijnsel kunnen vinden, maar Seana Gall van de universiteit van Tasmanië vermoedt dat het al een groot verschil kan maken als 'slechts' een van beide ouders zou roken in het bijzijn van kinderen. Gall benadrukt dat er geen 'veilige grens' is voor het inademen van sigarettenrook. 'Ouders zouden altijd moeten stoppen met roken. Dit is niet alleen goed voor hun eigen gezondheid, maar dus ook belangrijk om hun kinderen in de toekomst te beschermen.'

© Nationale Zorggids