Normal_openbaar_ministerie__rechtbank__om

(Novum) - Kindermishandelingszaken zijn in het algemeen vaak moeilijk te bewijzen en een veroordeling is lang niet altijd in het belang van het kind. Dat stellen het ministerie van Veiligheid en Justitie, van Volksgezondheid, de nationale politie, het Openbaar Ministerie en de Task Force Kindermishandeling.

Het tv-programma EO Dit is de Dag stelt dat daders van kindermishandeling vrijwel altijd vrijuit gaan. In Nederland worden jaarlijks 119 duizend kinderen mishandeld, maar uiteindelijk komen er maar zo'n tweehonderd zaken voor de rechter. Het aantal aangiftes is de afgelopen drie jaar nagenoeg gelijkgebleven, aldus Dit is de Dag, terwijl de overheid al jaren inzet op een hardere aanpak van de daders en met publiekscampagnes oproept aangifte te doen.

De autoriteiten stellen in hun reactie dat strafrechtelijke vervolging van de pleger een loyaliteitsconflict voor het kind oplevert als die pleger een van de ouders is. "Daarom kunnen interventies variëren van hulpverlening aan het gehele gezin om de onderliggende problematiek aan te pakken, tot een ondertoezichtstelling van een gezin, uithuisplaatsingen van het kind of een huisverbod voor de geweldpleger."

Ook opvoedingsondersteuning en verbetering van de samenwerking tussen hulpverleningsorganisaties zijn middelen die worden ingezet. Strafrechtelijke vervolging is 'het uiterste middel'. Het stoppen van het geweld is voor het kind zelf het allerbelangrijkst", aldus de instanties.

Het beleid is er vooral op gericht om alle overheidsinterventies op de effectiefste manier in te zetten om dat te bereiken. "Zonder meer zeggen dat vaker en harder straffen kinderen helpt, geeft blijk van een beperkt inzicht in de aard van de problematiek."