Logo_schreeuwen

Het op luide toon terecht wijzen van ongehoorzame kinderen leidt tot nog meer gedragsproblemen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van de London School of Economics, zo meldt RTL Nieuws.

Voor het onderzoek werden 19.000 kinderen gevolgd voor een periode van meerdere jaren. De wetenschappers spraken met ouders op het moment dat de kinderen een, drie en zeven jaar oud werden. Ze spraken daarnaast ook met broertjes, zusjes en onderwijzers. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat schreeuwen tegen kinderen niet corrigerend werkt, maar eerder een averechts effect heeft. Ook het negeren van stoute kinderen blijkt niet te werken, evenmin als streng straffen. Onderhandelen met kinderen blijkt het meest positieve effect te hebben.

De onderzoekers zagen een verband tussen opvoedstijl en het inkomen van ouders. Zo bleken ouders met een hoger inkomen vaker te onderhandelen met hun kinderen. Ook geven zijn hun kinderen gezondere voeding en weten ze meer structuur te geven door hun kinderen vaker op hetzelfde tijdstip naar bed te sturen. In gezinnen met minder welvaart bleek vooral de opvoedstijl van de moeder een grote invloed te hebben op het gedrag van de kinderen.

© Nationale Zorggids