Tabak

Een nieuwe jongerenwebsite over additieven in tabaksproducten is gelanceerd door staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). De website www.watziterintabak.nl heeft tot doel bewustzijn onder jongeren te creëren over wat fabrikanten toevoegen aan tabak en de gezondheidseffecten daarvan. Gelijktijdig lanceerde het Longfonds woensdag een campagne rond hetzelfde thema. Dit meldt de Rijksoverheid.

De website werd ontwikkeld door het RIVM en het Trimbos Instituut, op verzoek van de staatssecretaris. Van Rijn: “Speerpunt van ons tabaksbeleid is voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Want als het je lukt om als tiener niet te roken is de kans veel groter dat je als volwassene ook niet verslaafd raakt. En dat is natuurlijk veel gezonder. Onze nieuwe site kan jongeren helpen om niet met roken te beginnen. Met een paar klikken kunnen ze precies zien wat fabrikanten aan tabak toevoegen om roken bijvoorbeeld beter te laten smaken. En ze kunnen zien dat die toegevoegde stoffen ook schadelijk zijn voor hun gezondheid, bovenop de schadelijkheid van tabak zelf.”
 
Nederland is het enige Europese land dat naast een website over tabaksadditieven voor volwassenen -www.tabakinfo.nl – nu ook een jongerenversie heeft. Additieven zijn toegevoegde stoffen aan sigaretten die ervoor moeten zorgen dat de smaak, reuk en vochtigheid van de tabak verbeterd wordt. Ook zijn er additieven die de rook milder voor de keel  maken. Een voorbeeld is glycerol. Dit additief is slecht voor de keel. 
 
Het Longfonds is gelijktijdig met de lancering van de website een campagne rond hetzelfde onderwerp begonnen. De campagnewebsite heet www.zitdaterechtin.nl. 
 
© Nationale Zorggids