Normal_kind_bedenkelijk_zorgen__screenshot_

Het beleid van gemeenten om kindermishandeling aan te pakken deugt niet. Er worden te weinig kinderen en hun ouders bereikt. Dat staat in een onderzoeksrapport van de Kinderombudsman, dat vandaag wordt gepubliceerd, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Kinderombudsman Marc Dullaert constateert dat in de helft van de gemeenten niet bekend is hoeveel mishandelde kinderen er in de eigen gemeente zijn. 'Driekwart van de ondervraagde gemeenten heeft beleid op papier staan. Dat is prima, maar uit het onderzoek komt ook naar voren dat de risicogroepen onvoldoende in beeld zijn en dat 75 procent van de gemeenten de inzet van preventieprogramma's en de effecten daarvan niet monitort. Zo blijft het een papieren tijger', aldus Dullaert.

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 118.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing, misbruik of getuige van geweld tussen partners. Het is de bedoeling dat gemeenten het aantal kinderen dat met mishandeling te maken krijgt, in de komende drie jaar tot de helft terugbrengt. Dat is één van de aanbevelingen die in het rapport staan.

Gemeenten worden per 1 januari 2015 niet alleen verantwoordelijk voor de preventie van kindermishandeling, maar ook voor het onderzoeken van mogelijke situaties van kindermishandeling en voor de hulp aan ouders en mishandelde kinderen.

© Nationale Zorggids