Normal_baby_computer

Artsen waarschuwen voor de gevolgen van overmatig beeldschermwerk voor kinderen, die hierdoor dik en ongelukkig kunnen worden. Buiten schooltijd zouden kinderen eigenlijk niet meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm moeten doorbrengen, zo luidt het advies van de artsen. Dat meldt Trouw.

Volgens de dokters weten veel ouders hun kind niet goed te begeleiden als het gaat om gamen, televisie kijken of het gebruiken van een smartphone. Langdurig naar een beeldscherm turen kan leiden tot slaapproblemen, onder meer door het directe effect van het felle licht. Slaapgebrek kan zorgen voor verminderde schoolprestaties, overgewicht en stemmingsstoornissen. Ook branderige, droge of juist tranende ogen, hoofdpijn, wazig en dubbel zien komen vaak voor.

Volgens de artsen is het af te raden om een uur voor bedtijd nog gebruik te maken van apparaten met een beeldscherm. Deskundigen adviseren ouders om de totale schermtijd terug te brengen tot hooguit twee uur per dag, geen tv-toestellen op kinderkamers te zetten en 's avonds geen smartphone toe te laten op hun slaapkamer.

In de laatste dertig jaar zijn er steeds meer kinderen met overgewicht, dat onder meer komt omdat kinderen meer televisie kijken en computerspellen spelen. Dat begint al op jonge leeftijd: onderzoek uit 2013 laat zien dat bijna alle 3-jarigen tv, video of dvd kijken.

© Nationale Zorggids