Voetballend jongetje

Sportbonden gaan het pesten op sportverenigingen aanpakken. In toenemende mate krijgen sportverenigingen te maken met cyberpesten onder hun (jonge) leden; dat is pesten via sociale media zoals WhatsApp en Twitter. Om jeugdleden te leren hoe ver ze kunnen gaan start de campagne 'Sportief met Sociale Media'. Dit meldt de NOS.

De initiatiefnemers van de campagne zijn kenniscentrum Mijn Kind Online en de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. Het pestprobleem is groot in de sportverenigingswereld, aldus Remco Pijpers van Mijn Kind Online. "Scheidsrechters worden door spelers uitgescholden op Twitter en teamgenoten pesten elkaar via een gezamenlijke WhatsApp-groep."
 
Ouders weten echter vaak niet wat er speelt en de medewerkers van de sportverenigingen weten niet hoe ze om moeten gaan met pesten. De campagne gaat dan ook voorlichtingsmateriaal verstrekken aan sportverenigingen. Dit zullen zij in augustus doen. "De aanpak van pesten op scholen is verplicht, maar bij sportverenigingen waar de emoties hoog oplopen, niet", aldus Pijpers.
 
Volgens Guide Davio van de Hockeybond, is het met belangrijk dat er een handvat voor verenigingen komt. "Dan weet je wanneer je als bestuur moet zeggen: dit gaat over alle grenzen heen, hier moet je een tuchtzaak van maken en overgaan tot schorsing." Toch is schorsing een uiterste geval. Belangrijker is het bewust maken van de kinderen van de gevolgen van hun gedrag. “Je ziet dat cyberpesten vaak vluchtig gebeurt, in een opwelling, terwijl kinderen niet beseffen wat de consequenties zijn," zo stelt Davio. "Het gaat meer om het gesprek dat je met z'n allen voert.”
 
© Nationale Zorggids