Normal_stad_utrecht_oudegracht

Bureau Jeugdzorg Utrecht en provincie Utrecht organiseerden op 5 juni de conferentie 'Jeugdzorg InZicht’ in het Utrechtse Provinciehuis. Zo’n 400 partners uit de Utrechtse jeugdzorg kwamen voor de laatste keer bijeen om te overleggen over de transitie van jeugdzorg naar gemeenten in 2015. Dat meldt de Provincie Utrecht.

In de openingsspeech beaamde staatssecretaris Martin van Rijn de rol van Utrecht als koploper als het gaat om de hervorming van de jeugdzorg. 'De transitie van de jeugdzorg is een moeilijke maar mooie klus, waar al jaren over wordt gesproken. Mijn complimenten aan de provincie Utrecht en de Utrechtse bestuurders die de vervroegde overdracht aandurfden om al in 2014 zoveel mogelijk met elkaar te werken alsof het 2015 is: qua inkoop en uitvoering. Er zijn nieuwe verbindingen gelegd, waarbij kinderen en gezinnen sneller de juiste hulp krijgen. Nieuwe bestuurders in Utrecht kunnen voortborduren op wat er al is bereikt. In het land wordt naar Utrecht gekeken om inspiratie op te doen', aldus Van Rijn.

De Utrechtse situatie is uniek omdat de transitie met alle gemeenten, Bureau Jeugdzorg Utrecht, de jeugdzorginstellingen en de provincie Utrecht gezamenlijk wordt voorbereid. Een van de uitkomsten hiervan is dat er in 2014 al is gestart met een vervroegde overdracht, zodat gemeenten zo goed mogelijk zijn voorbereid op hun nieuwe taken. Dit wordt bevestigd door wethouder Michiel van Liere: 'De transitie biedt kansen voor de gemeenten. Zorg komt dichterbij de jeugd en bestaande lokale netwerken worden versterkt. Uitgangspunt is één gezin, één plan. Professionals en gemeenten zullen moeten wennen aan de regie en opdrachtgeversrol in een nieuw samenwerkingsverband.'

Tijdens de conferentie was er een divers aanbod van meer dan twintig workshops. Daarnaast doorliepen de bestuurders en wethouders, waarvan 21 nieuw op dit dossier, met elkaar een crisissituatie onder leiding van deskundigen. De deelnemers werden geconfronteerd met een levensechte situatie in een wijk, waarbij de crisis in korte tijd oploopt. Samen proberen de deelnemers in een beschermde omgeving deze crisis het hoofd te bieden en te leren van wat er voorvalt om in de toekomst goed voorbereid te zijn. Dit soort crisissimulaties wordt vaker gedaan door partijen die met veiligheid te maken hebben. Uniek is dat dit nu ook in de jeugdzorg gebeurt.

© Nationale Zorggids