Normal_roken_sigaret__still_

Jongeren die mentholsigaretten gebruiken blijken meer te roken dan leeftijdgenoten die gewone sigaretten gebruiken. Dat schrijven Canadese onderzoekers van de Universiteit van Waterloo deze week in het vakblad Cancer Causes and Control, zo meldt Nu.nl.

De onderzoekers onderzochten een groep jongeren tussen de tien en twaalf jaar, waarvan een op de  tien aangaf te roken. Een derde van deze groep rokers gebruikte mentholsigaretten. De groep mentholsigaretgebruikers bleek bijna twee keer zoveel sigaretten te roken als hun leeftijdsgenoten die gewone sigaretten rookte: 43 om 26 per week. Bovendien waren ze drie keer zo vaak van plan om ook in het komende jaar te blijven roken.

De onderzoekers zijn van mening dat de mentholsigaret eraan bijdraagt dat het effect van campagnes om roken bij jongeren te ontmoedigen teniet wordt gedaan. Bijna alle rookverslaafden zijn ooit in hun jeugd begonnen met roken.

Veel van de ondervraagde jongeren zeggen te geloven dat de mentholsigaret minder schadelijk is voor hun gezondheid. Een mentholsigaret bevat net zoveel nicotine en andere schadelijke stoffen als een gewone sigaret.

© Nationale Zorggids