Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

De veertien Twentse gemeenten zijn op 22 juli van start gegaan met het inkooptraject voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor jeugd. De inkoop maakt deel uit van de overgang van de jeugdzorgtaken naar de gemeenten. Dit meldt Delta FM

De gemeenten hebben al taken bij het ondersteunen van ouders en kinderen bij het gezond en veilig opgroeien van kinderen, zoals de centra voor Jeugd en Gezin en consultatiebureaus. Als gevolg van de nieuwe Jeugdwet worden de gemeenten per 1 januari 2015 ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg: hieronder vallen jeugd- en opvoedhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering en de aanpak van kindermishandeling. Ook de geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor kinderen met een (lichte) beperking komen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

Het inkooptraject dat nu van start is gegaan betreft de inkoop van geestelijke gezondheidszorg voor jeugd (Jeugd GGZ) en het verblijf, behandeling en persoonlijke verzorging van jongeren met een beperking (Jeugd AWBZ). De regionale inkoop van de provinciale jeugdhulp (hulp en ondersteuning aan jeugd en gezinnen) vindt later plaats. Voor de gesloten jeugdzorg, jeugdbescherming (gezinsvoogdij) en jeugdreclassering vindt een andere inkoopprocedure plaats en worden met een beperkt aantal aanbieders overeenkomsten gesloten. In november moeten alle contracten zijn afgesloten.

© Nationale Zorggids