Normal_obesitas_overgewicht_kinderen_dik_vet

Een groot deel van de kinderen met overgewicht blijkt in de veronderstelling dat hun gewicht normaal is. Dat is gebleken uit een Amerikaans onderzoek door Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta. Dat meldt het Belgische Nieuwsblad.

Gedurende een periode van zeven jaar volgde het centrum meer dan 6.100 kinderen tussen de acht en vijftien jaar. De onderzoekers ontdekten dat 81 procent van de jongens met overgewicht ervan overtuigd is dat ze een gezond gewicht hebben. Bij de onderzochte meisjes denkt 71 procent dat hun gewicht in orde is. Zelfs de kinderen met een ernstige vorm van obesitas blijken zich niet allemaal bewust van hun eigen overgewicht: bijna de helft van de jongens en een derde van de meisjes uit deze groep vinden zichzelf niet bijzonder zwaarlijvig.

Volgens de onderzoekers komen de meeste kinderen die hun overgewicht relativeren uit een arm gezin. Een aparte studie aan de Universiteit van Nebraska, waarvoor meer dan 15.000 mensen werden onderzocht, toont aan dat de helft van de ouders niet erkent dat ze een zwaarlijvig kind hebben. Integendeel: ze denken dat het een normaal gewicht of zelfs een te laag BMI heeft.

Kinderen met overgewicht hebben meer kans op gezondheidsrisico's. Ze krijgen vaker te maken met hart-en vaatziekten, diabetes, botproblemen en slaapapneu. Volgens de onderzoekers is obesitas alleen aan te pakken als mensen zelf inzien dat ze wel degelijk te zwaar zijn.

© Nationale Zorggids