Normal_school_kantine_leerlingen__screenshot_

De helft van de middelbare scholieren vindt dat hun school meer gezond eten zou moeten aanbieden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 800 scholieren. De overheidsdoelstelling 'Gezonde schoolkantine' is volgens scholieren voorlopig nog niet behaald. Dit meldt EenVandaag.

Eind dit jaar moeten alle kantines van middelbare scholen voor minstens driekwart aan gezonde producten aanbieden. Voorlopig is het nog niet zover: slechts drie op de tien scholieren zeggen dat het aanbod van de kantine op hun school grotendeels gezond is. Volgens een meerderheid van de scholieren (58 procent) is dit nog niet het geval. Bijna de helft (48 procent) vindt de gezonde producten bovendien te duur.

Twee derde (65 procent) vindt het een taak van de overheid om geld te besteden aan het creëren van gezonde schoolkantines. Het verbieden van snoepautomaten op scholen vindt een ruime meerderheid (79 procent) echter te ver gaan. Ruim een kwart (27 procent) zegt vaak te vaak zwichten voor ongezonde producten op school. Acht op de tien scholieren (82 procent) vinden dat ze over het algemeen gezond eten, terwijl 71 procent minder dan twee ons groente per dag eet en 62 procent niet iedere dag fruit neemt.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met 7Days. Aan dit online onderzoek, gehouden van 9 tot 31 juli 2014, deden 814 middelbare scholieren mee.

© Nationale Zorggids